Fijne Paasdagen: ook voor uw huisdieren!

 

 

 

 

 

 

 

 

De Paasdagen zijn gezellig. Het is het begin van de lente. Mensen en kinderen worden er vrolijk van.
PDC belicht hieronder de mogelijke risico’s voor uw huisdieren met de Paasdagen voor de boeg.

Versiering
Uw huisdier ziet en ruikt kleine eitjes met een lekkere smaak en heerlijke geuren. Deze zijn verpakt in leuke papiertjes met allerlei kleurtjes, motieven en strikjes. Dan zijn er nog de versieringen van de paastakken, bloemen, ‘kuikentjes’ en ‘konijntjes’. Dat ziet er leuk uit voor een huisdier om mee te spelen.

Maar spelen is niet erg, toch?!
Jawel, soms is dat wel het geval. Huisdieren spelen door middel van hun bek. Ze likken, knabbelen, bijten en proeven hiermee. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan.
Van de versiering kunnen kleine of grotere stukjes afbreken of soms gaat er een heel paashaasje naar binnen. Dit kan leiden tot verstoppingen in de darmen. In het ergste geval kan de darm beschadigen. Let ook op met linten en touwen.

Chocolade
Bij de meeste mensen is inmiddels bekend dat chocolade giftig is voor honden (en katten). Dit komt door de stof theobromine. Deze stof kunnen onze huisdieren moeilijker afbreken. Daarom kan teveel chocolade leiden tot vergiftigingsverschijnselen.

Bij chocolade vergiftiging lijkt op het eerste oog niks aan de hand te zijn. De verschijnselen treden pas later op. Meestal na 1-4 uur; soms pas na 12 uur na het eten van de chocolade. Dit kan tot een behoorlijk risico leiden. Zelf soms zo heftig dat een huisdier kan overlijden. Witte chocolade bevat deze giftige stof niet. Hoe donkerder of bitterder de chocolade, hoe hoger het gehalte aan theobromine.

Dus mocht u traditiegetrouw met de kinderen chocolade paaseieren gaan zoeken, zorg er dan voor dat uw huisdier op een veilige plek zit waar hij/zij niet in de verleiding kan komen tot het eten van de chocolade. Of houdt de hond aangelijnd tijdens het zoeken van de eitjes.

Mocht uw hond (of kat) onverhoopt toch melkchocolade of pure chocolade hebben gegeten, dan is het zaak om na te gaan hoeveel hij ervan gegeten heeft. Dan kan de dierenarts bepalen hoe ernstig de situatie is. Neem dus contact met ons op, mocht er iets gebeurd zijn tijdens de Pasen.

PDC wenst u en uw huisdier een vrolijk en gezellig Pasen! 

Delen