Adviezen tegen vuurwerkangst

tips bij vuurwerkangst
Tips tegen geluidsoverlast/vuurwerkangst

De feestdagen komen er weer aan. Heerlijk en gezellig! Het is ook het begin van het knalseizoen met z’n hoogtepunt tijdens de jaarwisseling. Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk! Sommige zijn zelfs erg bang! Dat geeft extreme stress voor de huisdieren, maar ook de eigenaren kunnen er gestrest van raken. Vandaar dat PDC Preventief Diergezondheidscentrum enkele adviezen voor u heeft, die kunnen helpen tegen vuurwerkangst bij honden en katten.

Langetermijn en kortetermijn aanpak

Wij onderscheiden een langetermijn (ruim van te voren aan beginnen) en een kortetermijn aanpak bij dit probleem. Langetermijn aanpak werk het beste. Begin er nu mee, over een paar weken is het helaas te laat voor.

Bij zowel de korte als de lange termijn aanpak kan bij honden de Adaptil® verdamper en/of halsband worden gebruikt en voor katten de Feliway® verdamper of spray. Dit geldt ook voor de voedingssupplementen Zylkène® en Telizen®. Deze geven in de praktijk redelijke effecten tegen milde vormen van angst voor vuurwerk. Start hiermee 6 weken van tevoren.

Langetermijn aanpak: trainen op geluiden

De trainingstechniek berust op combinatie van laten wennen aan vuurwerkgeluid (progressieve desentitisatie) en belonen (counter conditioning). Voor het geluid zijn handige CD’s te koop of te vinden via op internet.

Het vuurwerkgeluid wordt geleidelijk aan van zacht en kort naar hard en lang afgespeeld voor de hond of kat. Hieraan wordt een positieve associatie (een beloning) toegevoegd. Begin met zacht afspelen van het vuurwerkgeluid. Zo zacht dat uw hond of kat hierop niet reageert met angstgedrag. Dit gedrag direct belonen met een bal, speeltje, snoepje of blije aandacht van de baas. Op termijn wordt het geluid steeds iets harder gezet, en bij uitblijven van angst dit belonen. Afhankelijk van het huisdier kan dit trainen zo’n zes weken in beslag nemen. Indien de CD onvoldoende effect sorteert, dan kan buiten oefenen met knalerwtjes en/of trekrotjes een optie zijn. Pas op dat het niet te hard gaat in het begin!

Verder zijn extra aandacht- en appèltrainingen zinvol om de hond meer vertrouwen te geven in de baas en zijn leefomgeving. Dit kan men bij het uitlaten oefenen.

Als een dier al op voorhand angstig is, zou de training ondersteund kunnen worden met clomipramine, Zylkène® en Telizen®. Dit is echter alleen zinvol als men 6-8 weken van tevoren begint met de training, want de effecten zijn pas na ongeveer 6 tot 8 weken te verwachten.

Kortetermijn aanpak: medicatie

Als men minder dan 2 weken voor Oud en Nieuw zitten, rest ons alleen nog medicatie om de angst te verminderen. PDC adviseert voor de kortetermijn aanpak het gebruik van geregistreerd medicjn voor honden, namelijk dexmedetomidine (Sileo) Deze is verkrijgbaar in een oromucosale gelinjector. Het enige medicijn dat voor honden is geregistreerd tegen acute vuurwerkangst (of onweer). De gel brengt men gedoseerd aan in de mondhoek. De hond mag dan het eerste kwartier niet eten of drinken opdat de gel door slijmvlies van de wang wordt opgenomen in het bloed. De spuit bevat een handige dosering indicatie aangeduid met stippen. Doseringsvoorbeeld: hond tussen 5,6 – 12 kg geef je 3 stippen. Indien nodig kan de dosis opnieuw worden toegediend vanaf 2 uur na de vorige dosis en 5 keer herhaald worden. Let wel op dat men niet overdoseert!

In individuele gevallen mag alprazolam worden toegepast, maar dit mag alleen als bekend is dat het dier niet goed reageert op dexmedetomidine gel! Dit omdat alprazolam een humaan geneesmiddel is en PDC de wetgeving hierin volgt.

Wat kun je nog meer doen?

meer tips tegen vuurwerkangst

Hieronder geeft PDC nog een aantal aanvullende tips om de jaarwisseling voor je hond en kat makkelijker te laten doorstaan:

  • Laat de hond op rustige momenten extra lang en wat vaker uit. Maak de hond lekker moe.
  • Geef de kat of hond veel afleiding. Begin hier mee in de middag, ruim voordat het hevige vuurwerk begint.
  • Sluit gordijnen zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien.
  • Zet radio of TV aan (niet te luid en natuurlijk geen vuurwerkshow).
  • Laat uw dier zelf een rustig plekje of schuilplaats zoeken.
  • Blijf zelf rustig!
  • Probeer uitingen van angstgedrag te negeren. Niet omdat steun geven niet helpt, maar wel om eventuele problemen met aangeleerd angstgedrag later te voorkomen. Ga de hond niet uitgebreid aaien en toespreken als hij zit te trillen van angst.
  • Steun je dier door het preventieve afleiding en samen spelen, of simpelweg door er te zijn. Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u bij de TV te zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten.

Vragen ? Stuur gerust een bericht voor meer informatie.

[contact-form subject=’Vragen over vuurwerkangst’][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]
Delen