MDR Gen 1 mutatie niet alleen bij collies

Het eiwit P-glycoproteïne beschermt bij de normale gezonde hond het hersenweefsel en het centrale zenuwstelsel tegen hoge concentraties aan diergeneesmiddelen. Dit eiwit wordt gemaakt met MDR1 gen (Multidrug Resistance gen 1). Als een hond dit gen niet heeft, dan is de hond gevoeliger voor allerlei geneesmiddelen en dat kan gevaarlijk zijn. Deze afwijkingen zie je dus bij gezonde honden. Honden met deze genafwijking kunnen door bepaalde medicijnen ernstig in de problemen komen.

Gevoelige rassen

We zien het bij een hele reeks Collie-rassen. De volgende rassen kunnen deze genmutatie bij zich hebben: Schotse Collie, Shetland Sheepdog (Sheltie), Border Collie, Australian Shepherd, Australian Cattledog, Old English Sheepdog (Bobtail), Duitse Herders, Zwitserse Witte Herder, Langharige Whippet, Silken Windhounds, Nova Scotia Duck Tolling retriever (Toller) en kruisingen met “collie-bloed”.

Welke geneesmiddelen geven problemen bij honden met een MDR1 mutatie?

De geneesmiddelen waarvan is aangetoond dat ze problemen kunnen veroorzaken bij honden met de MDR1 mutatie:

Acepromazine (verdovingsmiddel, middel bij vuurwerkangst), Butorphanol (pijnstiller, verdovingsmiddel), Cyclosporine (Atopica, Optimmune, onderdrukt de afweer), Digoxine (hartmedicijn), chemotherapie middelen, medicijnen tegen kanker: doxorubicine,  vinblastine en vincristine, Ivermectine, selamectine (Stronghold), milbemycine (Milbemax) en moxidectine (Advocate), (medicijnen tegen parasieten zoals luizen, mijten en wormen), Dexamethason (medicijn tegen ontstekingen en onderdrukt allergische reacties) Ebastine (medicijn tegen allergische reacties), Grepafloxacine, Sparfloxacine (antibiotica), Loperamide (Imodium, diarreeremmer, medicijn tegen diarree)

Er zijn ook geneesmiddelen die mogelijk problemen zouden kunnen geven bij honden die de MDR1 mutatie hebben. Advies is om voorzichtig te zijn met deze medicijnen in honden met één MDR1 mutatie.

Voor meer informatie maak een afspraak.

Delen